Göra en egen tavla – hur då? I det här inlägget får du sex pysseltips på hur du kan skapa loss med ganska få medel. Du behöver inte ha en ateljé för att kreera något fint till väggarna i hemmet, det räcker till och med att ge dig ut och plocka blommor. Läs här!

1. Pressa blommor till en naturlig tavla

Pressade blommor är en enkel men vacker sak. Du plockar helt enkelt blommor i det vilda alternativt köper snittblommor i blomsterhandeln. Blomstren lägger du sedan mellan tidningspapper och böcker. Ibland behöver blommorna pressas i flera veckor. Väl pressade kan du limma dem på ett tjockt pappersark, som du ramar in och hänger upp.

2. Måla tavlor med hjälp av bomullspinnar

När du målar går det alldeles utmärkt att använda bomullspinnar i stället för penslar. Bomullspinnarna passar särskilt väl när du ska måla blommor såsom lupiner och hortensior, det blir nämligen lättare att dutta dit effekterna. Du kan måla med såväl akrylfärger som vattenfärger.

3. Återbruka överblivna tapeter till konstverk

Överblivna tapeter och tapetprover är ypperliga pysselmaterial och på nätet finns massor av inspiration för just tapetpyssel. Många tavlor online har tjusiga mönstertryck och känslan kan du imitera genom bland annat tapetåterbruk. Välj ett effektfullt mönster, klipp ut tapetbiten efter önskade mått samt sätt passepartout och ram runt den. Svårare än så här behöver det inte vara att göra en egen tavla.

4. Tryck tavlor med hjälp av händer och fötter

Händer, fötter och en skvätt färg är en bra utgångspunkt för att skapa en personlig tavla. Ta gärna hjälp av barnen för att trycka fram ett motiv med händerna och fötterna. Ett par fotavtryck kan utgöra fjärilsvingar och ett par handavtryck blommor. Måla sedan dit detaljerna.

5. Texta ett viktigt citat och rama in det

Att skriva snyggt är en konst i sig, men om du kan göra det eller är beredd att öva dig till en vacker handstil har du alla förutsättningar att göra egna tavlor. Välj ett citat som är viktigt för dig, texta det så snyggt du kan på en bit kvalitetspapper och rama in det.

6. Rita och måla motiv på gamla boksidor

Rota fram och/eller loppisfynda gamla böcker inför en stunds pyssel. Plocka isär boken så att du får de lösa boksidorna, eller riv försiktigt ut bladen. Rita och måla på bladen; det kommer bli läckert. Rama in motivet och häng upp det. Vattenfärger, vaxkritor och/eller färgpennor fungerar bra på boksidorna, då färgerna släpper igenom de tryckta bokstäverna.

Det här var sex kreativa sätt att göra en egen tavla, vilket pyssel blir du sugen på att prova?