Snygga posters lyfter hela rummet. Genom att göra en tavelvägg och/eller att matcha affischer inom de bokstavliga ramarna för ett tema skapar du enkelt atmosfär.

Av den anledningen är det alltid lika roligt och inspirerande att botanisera bland posters online. Utbudet är så stort att du utan problem kan dekorera väggarna på ett sätt som är unikt.

Du kan dock ta det unika ett steg längre och designa egna posters. På så sätt kan du skapa tavelväggen från grunden eller tillföra arrangemanget personliga inslag. Tack vare designprogram som Canva.com kan du göra egna tavlor med texter eller bilder.

Inför pyssel är det en bra idé att få en bild av vad du ska kreera. Låt dig därför inspireras av befintliga posters, som av tavlorna på Posterton eller någon annan inredningsbutik. Man får inte kopiera rakt av men kan hämta inspiration, såklart.

Designa egna posters – hur gör du?

Canva eller Canva.com är ett fantastiskt designprogram för att skapa egna posters och prints. Du behöver inte vara designer eller illustratör för att lyckas med de kreativa projekten. Delar av programmet är till och med gratis.

Börja med att välja mått på tavlan

Hur stor bör din tavla vara? Du väljer antingen ett färdigt mått eller att anpassa måttet. 30×40 cm, 40×50 cm och 50×50 cm är exempel på posters standardmått. Det här kan vara bra att ha med dig ifall du ska komplettera med en tavelram.

Fortsätt med att klippa och klistra motivet

När du har dina mått – din mall – återstår att klippa och klistra fram motivet. Fördelen med Canva är att du drar in olika bilder, foton och fonter i mallen. Genom att dra i kanterna på dem justerar du storlekarna. Du kan även flytta runt designelementen genom att dra dem med muspekaren.

Om du väljer en bild i mallen får du fram olika designalternativ för den. Vill du ändra färg eller lägga till en särskild effekt? Designvalen är oändliga. Utnyttja det enorma bildbiblioteket och experimentera dig fram till stilen.

Sluta med att ladda ner postern digitalt

När du är nöjd med posterdesignen behöver du göra en sista sak: ladda ner filen. Välj det filformat som passar, så kallad tryck-pdf brukar vara att föredra. Nu kan du skriva ut filen eller skicka den vidare för utskrift.