Nog för att färgval och kombinationer är viktiga men alla som någonsin provat på det här med scrapbooking eller andra former av papperspyssel är medvetna om att materialet också spelar stor roll. Att försöka fästa tunga designelement på ett tunt papper är dömt att misslyckas samtidigt som för tjocka material innebär att slutprodukten istället blir klumpig.
Finns det några regler?
Det fina med pyssel, och framförallt scrapbooking, är att det egentligen inte finns några regler alls. Visst kan du hänga upp dig på komposition, placering och specifika storlekar, men det är absolut inget måste. Ofta drabbas vi vuxna pysslare snarare av dåligt självförtroende när vi pysslar. Vi vill så gärna att det ska se ut som vi tänkt och när det inte funkar blir vi missnöjda. Ta inspiration av småbarn och skapa av hjärtats lust. Det spelar väl ingen roll om det inte blir perfekt på första försöket.
Behöver du lite extra inspiration för ditt skapande? På nätet hittar du mängder av professionella pysslare (jodå, det finns sådana) som ger tips och lägger upp bilder på bloggar och i sociala media.
Att tänka på när det gäller material
Även om det inte finns några direkta regler finns det förstås tips och trix som kan vara bra att känna till när man börjar pyssla. Ett sådant exempel nämnde vi här ovan när vi sa att man inte kan fästa allt för tunga saker på ett tunt papper. Tunna papper, till exempel sådana du har i skrivaren, fungerar inget vidare som underlag vid scrapbooking eftersom de lätt bubblar och viker sig när du börjar fästa dekorationer på dem.
Istället bör basen för scrapbooking vara ett tjockare så kallat dekorationspapper med högre ytvikt eller hobbykartong. Dekorationspapper är tjockare än papper du använder för att skriva och rita på och tål därmed mer fukt och tyngre dekorationer utan att börja bubbla sig eller vika sig.
Hobbykartong finns i många olika tjocklekar, från den tunnaste som bara är lite tjockare än dekorationspapper till i princip wellpapp. De tjockare varianterna är bättre till tredimensionella pyssel eller för att göra ramar medan de tunnare kan användas som bas för olika typer av dekorationer. Eller varför inte göra en snygg ram av hobbykartong som du sedan dekorerar? Det finns som sagt inga regler för vad man får eller inte får göra.
Ordet chipboard dyker då och då upp i scrapbookingsammanhang. Detta är en typ av mycket styv kartong som används främst för att göra dekorationer. I styvhet påminner den om omslaget till en inbunden bok. Materialet är dessutom tyngre än både hobbykartong och dekorationspapper. Ofta köps chipboard som redan utstansade former eller i bitar för att användas som pärm till exempelvis handgjorda album eller skrivböcker.
Även om det inte finns några direkta regler för vilket material du ska använda finns det, som sagt, ändå anledning att tänka över vad du ska göra och vilket material som passar bäst i sammanhanget.