Det fina med pyssel är ju att du kan använda vad som helst och i många fall också saker som kanske annars bara skulle ha hamnat i soporna. I dessa fall är kvalitet kanske inte det första man tänker på. Istället är det kul att skapa någonting där hållbarheten får komma i andra hand.

Pyssel som ska hålla länge

Men ibland gör man ju saker man vill ska hålla länge. Ingen vill ju öppna det där bröllopsalbumet efter tjugo år och inse att papperet har smulats sönder och alla dekorationer nu ligger i en hög längst ner i plastfickorna. Hur gör man då om man vill att pysslet, eller scrapbooksidan, ska hålla så länge som möjligt?

Det är här kvalitet spelar in. För att skapa scrapbooksidor som håller länge måste du arbeta med syrafritt material och använda färgbeständigt bläck eller tusch för det du skriver.

Många papper innehåller en liten mängd syra som kommer från det medel som använts för att binda ihop papperets cellulosafibrer till ett enda ark. Förutom det här medlet, som kallas fyllmedel, finns det också ett ämne i trä som heter lignin. Det är ligninet som gör att papper gulnar med tiden och till slut smulas sönder om det utsätts för ultraviolett ljus.

Förvaring

Förvarar du dina scrapbooksidor på fel ställe spelar det ingen roll hur noga du är med syrafritt material i övrigt. Fukt och ljus är de största bovarna när det gäller pappersslöjd i största allmänhet och det är därför viktigt att skydda dem på rätt sätt.

Sparar du dina scrapbooksidor i ett album? Förvara dem då i ett album avsett för scrapbooking med plastfickor där du sticker ner dina sidor. Plastfickorna skyddar i alla fall delvis mot fukt och albumet i sig skyddar mot ljus direkt på sidorna. Förvara det dessutom gärna liggande så utsätts bladen för mindre påfrestningar.

Om du tänker montera din sida i en ram bör du välja en ram med glas på framsidan. Glaset kommer nämligen att skydda dina bilder från damm och fukt. Tänk också på att ramen eventuellt behöver vara djupare och att du kan behöva distanser mellan glas och papper om du har använt tredimensionella dekorationer. Häng inte heller tavlan i direkt solljus utan försök hitta en vägg dit solens strålar inte når.