Du har samlat ihop dekorationer, papper och bilder. Men så kommer nästa fråga. Hur i hela världen ska allt fästas ihop? Allt går inte att tejpa och flytande, lim får papperet att bubbla sig och i vissa fall till och med gå sönder. Och hur är det med häftklammer? Är inte det fusk?

Fästa saker på papper

Egentligen finns bara en regel och några rekommendationer när det gäller att fästa ihop saker. Regeln lyder, välj det media som du tycker passar bäst.

Men bortsett från det så finns det vissa rekommendationer. Så, låt oss titta lite närmare på de olika varianter du kan använda för att fästa ihop dina scrapbooksidor.

  • Lim – Det finns en uppsjö av olika sorters lim till olika ändamål. Generellt kan man dela upp dem i våta och torra lim. Våta lim är bland annat det typiska hobbylimmet som används till lite tyngre dekorationer och som har lite längre torktid. Vått lim fungerar inte så bra på rent papper. Torra lim är det klassiska limstiftet och används främst för att limma ihop platta pappersbitar.
  • Tejp – Också här finns det massor av varianter att välja mellan. Dubbelhäftande är vanligast för att fästa exempelvis foton och större dekorationer. Dessa finns på rulle och i olika typer av behållare. Washi är en japansk

dekorationstejp som blivit allt mer populär på sista tiden. Denna tejp håller inte fast andra dekorationer särskilt väl utan används främst för sitt utseende.

  • Häftklammer – Det är sällan den gamla hederliga häftapparaten får komma till heders i scrapbooking. Men den är samtidigt mycket användbar. Använd den för att häfta ihop papper till små häften, eller för att häfta fast saker vid basen och dölj klammern med fin tejp eller lite papper. Eller låt den synas som en del av dekorationerna. Det är du som bestämmer trots allt.