Har du börjat med scrapbooking eller annan pappersslöjd kommer du snart att upptäcka att du är omgiven av högar med små bitar av pysselmaterial. En bit spets här, lite avrivet papper där och några klistermärken i ett hörn. Att använda varje del av pysselmaterialet är inte bara bra för plånboken utan också för miljön. Vi slänger alldeles för mycket och mycket av det som blev över den här gången kanske fungerar alldeles utmärkt som dekorationer i nästa projekt.

Till och med inom konsten har man fått upp ögonen för återbruk. Att helt enkelt göra konst av det som andra ser som skräp.

Spara och förvara

Men hur ska man då förvara alla småbitar som ligger och skräpar. Får de bara ligga på pysselbordet är de snart försvunna och hamnar förmodligen bland soporna i alla fall, och det var ju något vi skulle undvika.

Prova att samla dem i mappar istället. Har du inga mappar hemma fungerar kuvert också bra. Ett B5-kuvert som du fått någon räkning i kan enkelt göras om till en praktisk mapp för småsaker. Klipp, eller skär, upp en kortsida och använd exempelvis washitejp för att tejpa ihop långsidan där du öppnade den för att ta ut innehållet. Sen är det bara att fylla med alla småsaker som ligger och skräpar.