Vi lever verkligen i miljömedvetenhetens tidevarv och allt fler överväger hur deras konsumtion påverkar miljön i stort. Pysselmaterial hamnar ofta utanför diskussionen, men hur miljövänligt är egentligen vårt pysslande med papper och andra material?

Plaster

Plast är som bekant ett stort miljöproblem då det orsakar stor miljöbelastning under tillverkningen och sedan inte heller kan brytas ner i naturen. Visst finns det plaster som kan brytas ner i naturen men de är inte särskilt vanliga i pysselmaterial.

Finns det då några material man borde undvika? En av de värsta miljöbovarna inom pyssel är faktiskt glitter. Glitter är ofta tillverkat av plast och består, som vi alla vet, av små, små bitar som gärna hamnar överallt när det används. Glitter som inte tas omhand utan hamnar i avlopp och ute i naturen blir kvar där som mikroplaster. Säkraste sättet att ta hand om överblivet glitter är att dammsuga upp det och sedan slänga dammsugarpåsen i hushållsavfall som går till förbränning.

Plast från frigolitstommar och paljetter är ytterligare ett problem. Frigolit ”fäller” gärna och de små plastbitarna hamnar lite överallt. Paljetter är också de tillverkade av plast och är också ett material som gärna hamnar på golvet och sedan följer med skor och strumpor runt hela huset.

Vad är då bäst?

Allra bäst är förstås att använda det material du har hemma. Gammalt tidningspapper kan bli fint som dekoration i olika projekt och kartong som i toapappersrullar och äggkartonger bjuder på nästan obegränsade pysselmöjligheter, framförallt om du pysslar med småbarn.

Behöver du köpa så köp inte för mycket. Det är lätt att drabbas av ha-begär när man ser allt fint i butikerna. Men försök sansa dig och köp bara det du behöver.