Du som gillar pyssel och papp kanske gillar plåt också? Att pyssla behöver inte alls betyda att du bara sysslar med mjuka material. Pyssel och hantverk är i princip samma sak. Du som vill lyfta blicken och utmana dig själv lite kan gott läsa på lite om plåtslageri. Det skulle kunna bli din nya grej.

 

Ofta tänker du kanske på större arbeten som takläggning när du hör ordet plåtslageri. Sådant där som proffs som Norrmalms plåtslageri AB håller på med. Och absolut, behöver du lägga om hela taket ska du nog anlita en professionell plåtslagare. Att renovera ett tak kräver stor kunskap och yrkeserfarenhet, och även om du är superbra på att pyssla och scrapbooka även med material i metall så kan det vara lite väl ambitiöst att ge dig på taket.

Däremot är en takläggning ett ypperligt tillfälle att studera hantverket plåtslageri. Fråga om du får följa med plåtslagarna upp på taket. Det får du sannolikt inte på grund av branschens hårda säkerhetsregler vad gäller arbete på hög höjd, men kanske kan de visa lite av sitt hantverk nere på marken. Att få intresserade och initierade frågor om sitt yrke är ofta populärt bland de med spetskompetens och särskilda hantverkskunskaper.

Byt karriär från pyssel till plåtslageri

Kanske blir du så intresserad att du till och med börjar fundera på att utbilda dig till plåtslagare? DN rapporterar att det råder brist på utbildade plåtslagare, så det är inte alls en dum idé. För dig som vill försörja dig på ditt hantverk har du sannolikt betydligt större chanser att göra det som plåtslagare än som professional scrapbooker, även om det absolut finns de som hittat ett sätt att tjäna pengar även på sådant.

Många som tycker om pyssel som scrapbooking och liknande sysslor har ett genuint intresse och fallenhet för design och form. Detta kommer ge dig ett bra försprång, om du bestämmer dig för att bli plåtslagare. Ofta ligger det plåttak på äldre byggnader, vilket innebär att hänsyn måste tas till faktorer som rör byggnadsvård och passande estetiska uttryck. Du som har blick för form och färg kommer vara ett välkommet tillskott till vilken plåtslagarfirma som helst.