Att skapa med naturmaterial är något alldeles särskilt. Sällan blir pyssel så vackra som när du använder blommor, blad och annat du samlar på dig under promenaden eller odlar i rabatten. Genom att läsa den här artikeln får du tips på fina saker du kan göra utifrån blommor.

Pyssel med färska blommor

Färska blommor, må det vara snittblommor du köpt i en butik, vilda blommor du plockat på en äng eller odlade blommor du drivit upp själv, gör sig väldigt bra som pysselmaterial. Tänk bara alla tjusiga buketter och kransar du kan binda efter eget tycke och smak!

De färska blomstren fungerar även som bordsdekorationer. Du behöver inte ställa dem i en vas för att de ska se dekorativa ut – de är trots allt vackra i sig själva. Prova att strö blommorna över bordet och/eller att lägga en liten kvist på tallriken.

Många av de finaste blommorna är ätbara. När du botaniserar i fröutbudet på exempelvis wexthuset kommer du märka hur mycket ätligt som faktiskt finns. Tillvarata denna potential och dekorera såväl dina bakverk som sallader med naturens underverk.

Pyssel med pressade blommor

Om du inte har en blompress improviserar du enkelt en sådan genom att lägga tidningspapper och eventuellt syrafritt papper mellan ett par tjocka bokluntor. Mellan pappersarken lägger du även växterna du vill pressa.

Pressade blommor rymmer en fantastisk pysselpotential. Du kan bland annat limma dem på en akvarelltavla du målat själv och på så sätt ge hela motivet ett lyft.

Du kan likaså plasta in blomstren – finns praktiska självhäftande plastfickor – och sätta upp skapelsen på fönsterrutan.

Det går såklart att använda pressade blommor som bakdekorationer – men också som smyckesdekorationer. Du har kanske sett att man kan lägga bearbetade blommor i epoxy eller så kallad resin?

Allra mest till sin rätt kommer nog de pressade blommorna ändå mellan två transparenta glas i en ram.

Pyssel med torkade blommor

Att torka blommor är ett annat exempel på trendiga blompyssel. För tillfället är att göra evighetsbuketter lite av en modegrej, så även att pynta hemmet med torkade blommor. Torkade eterneller är en klassiker.

Alla blommor går inte att torka, eller går och går. Det blir helt enkelt inte snyggt. Undvik att försöka torka tulpaner, de är ett typexempel på blommor som gör sig bäst färska. Däremot går det alldeles utmärkt att torka pioner och rosor – häng dem upp och ner i ett snöre!

Ställ blomstren i en vas utan vatten eller infatta dem i ett resinhänge.