När man arbetar är det viktigt med bra belysning, speciellt om man sysslar med hantverk, pyssel och andra liknande aktiviteter. Med rätt ljus och belysning ser man vad man gör och kan därmed förebygga olyckor. Även synen mår bättre av rätt ljus i lokalen, vilket får en positiv effekt för hälsan.

 

Arbetsmiljö inom hantverk

När man arbetar är det viktigt att tänka på hur man arbetar för att förebygga skador till följd av felbelastningar. Att främja en god arbetsmiljö innebär därför att vara noga med ergonomin och att göra så mycket och så gott man kan för att skapa rätt förutsättningar för att kunna utföra arbetet på ett ergonomiskt sätt. Det kan exempelvis innebära att möjligheten att kunna växla arbetsställning mellan sittande och stående bör finnas eller att man har stolar som kan individanpassas efter olika personers längd. Men en ergonomisk arbetsmiljö inkluderar även ljussättningen i lokalen. När man sysslar med hantverk är det viktigt att kunna se ordentligt och att vistas i en lokal med bra ljus är därför avgörande. Ögonen ska inte behöva anstränga sig då det kan leda till huvudvärk och andra problem relaterade till fel ljussättning.

Det finns många olika ljuskällor att välja mellan. En hantverksstudio behöver praktisk och bra belysning som både ger rätt ljus, men som samtidigt inte är i vägen och stör arbetet. Hos lightbysweden.com kan man hitta många olika typer av lampor för många olika lokaler. Där finns garanterat något även för den som vill förbättra ljussättningen i en hantverksstudio.

Även om man älskar det man gör är det viktigt att tänka på hur man arbetar. Det är lätt hänt att glömma bort hur man sitter när man är helt inne i något man sysslar med. Därför kan det vara bra att ha som regel på arbetsplatsen eller i hantverksstudion, att påtala när någon suttit lite för länge i fel ställning och uppmuntra till regelbundna pauser. Att gå upp och bara hämta en kopp kaffe eller gå på toaletten förebygger problem som kan uppkomma av en felaktig arbetsställning.