Sovrummet är en av de mysigaste platserna i hemmet. Här får du lugn och ro för att koppla av, läsa eller gosa med dem du tycker om. Vad kan därför vara bättre än att göra det så unikt och personligt som möjligt?

Genom att kombinera din inredning med både inköpta och egentillverkade föremål får du precis den individuella stil som du vill ha. Ett enkelt men samtidigt inspirerande och kreativt sätt att göra det på är att först skaffa hem fina sängkläder och sedan matcha dem med inredningsdetaljer som prydnadskuddar, tofsar och lampskärmar som du gjort själv.

Roliga hobbys som ger stil

Alla människor mår bra av att få vara kreativa och det går lika bra att vara ensam som i sällskap med andra. Det är väldigt avstressande och kul, och anses vara en av de viktigaste ingredienserna för ett lyckat förhållande. Vilken hobby du vill syssla med spelar mindre roll, så länge det är något du gillar. Till ett sovrum passar det till exempel att kunna sy, virka eller sticka men också att måla eller trä pärlor. Du bestämmer själv, och här får du några förslag på vad du kan hitta på.

Gör egna prydnadskuddar

När du köper sängkläder är det viktigt att du trivs både med materialet och med färgerna och mönstren. Du kan välja bland blommiga, randiga, rutiga eller enfärgade set och det finns även massor av kul designer för barnens rum. Ditt val kan sedan låta dig inspireras till att göra fina prydnadskuddar som både är sköna för ögat och att stödja dig på. Virka eller sy kuddfodral eller köp ett färdigt fodral som du sedan broderar. Du kan också sticka kuddfodralen och då kan du passa på att göra dem i annorlunda material som mohair eller att virka snirkliga kedjor inspirerade av den nordiska forntiden.

Fixa till lampskärmarna

Har du ett antal halvtrista lampskärmar som varken tillför eller tar bort något? Gör dem riktigt roliga genom att sy på en pärlkant med små glaspärlor i olika former och färger. Mät runt lampskärmens nederkant och klipp till en smal tygremsa som passar runt den. Trä sedan trådar där du börjar med en lite större pärla som tyngd och gör sedan en vacker rad i mönster eller en enda färg. Sy på varje tråd på remsan och fäst den till sist utmed lampskärmen – resultatet kommer imponera.

Matcha och färgblockera med små detaljer

Det är fortfarande inne att färgblockera och här är det de små detaljerna som räknas. Du kan till exempel välja sängkläder och gardiner i samma ton, och sedan måla ramar i en färg som bryter helt, eller kanske virka några små amigurumidjur i en stark kulör. Till de inredningstrender som börjar försvinna hör däremot det lite dova och naturfärgade, istället är det gladare och starkare kulörer som börjar komma igen nu. En färggrann tofs i varje kudd- eller överkasthörn kan göra stor skillnad.