Det är alltid de små detaljerna som ger ditt hem det där lilla extra. När du ska inreda behöver du därför tänka på både det stora och det lilla för att få bostaden att bli riktigt hemtrevlig. Virkning är ett enkelt och fantastiskt roligt sätt att utsmycka hemmet på, och du kan göra allt från rent dekorativa föremål till saker som är användbara på olika sätt.

När du väljer dörrar är det viktigt att du dels får den design du är ute efter, dels för att de fyller sin funktion perfekt. Genom att köpa välgjorda och smidiga innerdörrar ger du bostaden en snygg stil samtidigt som du kan planera vilka rum som ska användas till vad. Till en vacker matsal är det till exempel alltid ståtligt med dörrar som har glas medan sovrumsdörren gärna får vara massiv och heltäckande.

Dekorera dörrarna med virknålen

När du väl fått de dörrar som du vill ha kan det vara kul att sätta pricken över i:et med några fina virkningsprojekt. Här passar en teknik som kallas amigurumi särskilt väl, då den låter dig skapa tredimensionella figurer och föremål som du fyller med olika slags stoppning. Gör ett litet djur, ett hjärta eller en fantasifigur som du sedan placerar något tungt i, exempelvis en blyvikt, en sten eller glaskulor och fyll den sedan med vanligt stoppningsmaterial. Nu har du fått en fin dörrstoppare som ger lite extra karaktär. En lång orm eller en utsträckt katt kan bli perfekt för att förhindra drag vid fönster eller under ytterdörren. Har dörren runda handtag som inte behöver vridas kan du virka en liten nyckelpiga eller ett glatt ansikte som pryder den.

Du kan också virka fina prydnader som får hänga från dörren, exempelvis en spets-mandala, en drömfångare eller kanske några hängande stjärnor, fiskar eller girlander. Eftersom de är tillverkade av garn kommer de inte låta när du öppnar och stänger dörren och de ger en innovativ stil som är unik och mycket personlig.

Virka för hjärnan

Förutom att dina virkningsprojekt kommer att göra din bostad hemtrevligare finns det ytterligare ett skäl att sätta igång: din mentala hälsa. Forskning har visat att handarbete är ett mycket effektivt sätt att stressa ner på samtidigt som det ökar din koncentrationsförmåga ökar när du jobbar med händerna. Människor som sysslar med stickning eller virkning beskriver ofta sin hobby som meditativ, och faktum är att du kommer in i ett nästan transliknande tillstånd när du sitter och jobbar på en sjal, en kudde eller ett gosedjur. Att varva ner på kvällen efter en lång dag med en podcast, lite musik eller ett tv-program medan du virkar är ett perfekt sätt att avsluta dagen på.