För att en bostad ska bli hemtrevlig krävs både stora och små jobb. Tycker du att det är roligt med pyssel och hantverk finns det mycket du kan göra själv genom att virka, sy, göra scrapbook-kreationer och skapa med pärlor. Du kan tillverka rent dekorativa föremål eller saker som kan användas – möjligheterna är obegränsade.

Till de stora åtgärderna i ett hem hör allt som har med att bygga, måla och tapetsera att göra. Förvisso finns det även här saker som du kan göra på egen hand, men då gäller det att du är duktig på DIY. Är du osäker är det ofta bättre att anlita proffsen och istället fokusera på de detaljer som kommer göra ditt hem precis så unikt och mysigt som du vill. Här ska vi ta en titt på hur du kan matcha dina tapeter med fina hobbyprojekt som kommer ge en kul och annorlunda stämning i bostaden.

Välj olika tapeter till varje rum

Genom att välja olika tapeter till varje rum kan du få ett varierat och inspirerande hem. När du ska skaffa tapet till ditt sovrum är det ofta bra att välja motiv som inte är allt för färgstarka och grälla utan färger och mönster som har en lugnande och hemtrevlig effekt. En småblommig tapet i blått eller grönt påminner om natur och landsbygd, en tapet med stora växter för tankarna till både exotiska platser och traditionella folkmotiv och en tapet med ränder ger en herrgårdskänsla.

Ska du tapetsera barnrummet kan motiven vara lite mer fantasifulla, som sagodjur, stjärnor och slott eller inspirerade av barnens intressen som pyssel, läsande eller sport. En rolig idé är att bara ha tapeter på en eller två väggar, exempelvis där lekhörnan ska vara. Till exempel en stor fototapet med en bild som betyder något extra för småttingarna.

Dags att göra matchande inredningsdetaljer

Efter att du har valt tapeter kan du nu låta kreativiteten flöda. Sy ett stort lapptäcke, gör vackra kransar eller fönsterdekorationer med färska eller torkade blommor, måla tavlor eller rama in egna scrapbook-kreationer med bilder och föremål som påminner om särskilda händelser. Kan du virka finns det massor med kul projekt som exempelvis färggranna dörrstoppare i form av olika djur eller prydnadskuddar som fångar upp motiv från tapeterna. Gillar du att arbeta med papper kan du tillverka små smyckeskrin och förvaringsboxar i Papier-maché, sätta upp vackra quilling-motiv eller göra egna små hängprydnader som föreställer snöflingor, planeter eller glada ansikten. Med pärlor kan du inte bara göra smycken, du kan också tillverka egna ramar eller nät som får hänga på lampskärmar – allt i den färg eller det tema som tapeterna har. Det kommer se vackert och fantasifullt ut och det bästa av allt är att du ska skapa i oändlighet.